SOCIALISTERNA VÄLFÄRDSPARTIET LÄGGER FRAM FÖRSLAG TILL BUDGET FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN FÖR 2023

VI VÄLJER VÄLFÄRDEN!

Idag lämnar Socialisterna – Välfärdspartiet in sitt förslag till budget för Västerviks kommun för 2023, inför debatt och beslut i kommunfullmäktige om en vecka, den 20 juni.

I budgeten satsar Socialisterna – Välfärdspartiet 54,6 miljoner kr på att stoppa nedskärningar i de kommunala verksamheterna. Dels slopas de s.k. ramjusteringarna om 24,6 miljoner kr, en nedskär- ning med en procent i de kommunala verksamheterna. Dels kompenseras de kommunala verksam- heterna för den nu snabbt ökande inflationen. Till sådan kompensation anslår Socialisterna – Välfärdspartiet 30 miljoner kr.

Den största satsningen som därutöver görs i Socialisterna – Välfärdspartiets budgetförslag är på att höja lönerna för de sämst betalda i välfärdsyrkena. Socialisterna – Välfärdspartiets låglönesatsning uppgår till 30,4 miljoner kr.

– Jag känner väldig stolthet över vårt budgetförslag, säger Jenny Svensson, ledamot av kommun- fullmäktige för Socialisterna – Välfärdspartiet och förstanamn på partiets lista i höstens kommunval. Genom att stoppa nedskärningarna och höja de lägsta lönerna tillför vi välfärden 85 miljoner kr, vilket motsvarar omkring 4 procent av kommunens totala utgifter. Det kommer att göra skillnad. Vi gör detta utan att budgeten går med underskott.

– Samtidigt känner jag vrede och avsmak inför styrets nedskärningspolitik, tillägger Jenny Svensson. Styret vet att allt som köps in nu snabbt blir dyrare när inflationen ökar, men det får verksamheterna ingen kompensation för av Dan Nilsson och övriga som styr kommunen. Det är en enorm nedskärning som sker på det viset, som styret försöker smussla undan och slippa ta ansvar för. Det är skamligt, och jag tror och hoppas att styret kommer att få betala dyrt för detta i mötet med väljarna i september.

Socialisterna – Välfärdspartiets budget innehåller också neddragningar av sådant som inte ligger i linje med ett fokus på välfärden. Alla löner till kommunanställda som ligger över 50 000 kr per månad sänks till 50 000 kr, vilket sparar 8,5 miljoner kr. Samarbetet med PR-bolaget Västervik Framåt avbryts vilket sparar 10,6 miljoner kr. Hyrorna för välfärdens verksamheter sänks med 10 procent vilket sparar 18,9 miljoner kr. Politikerarvodena slopas, utom ersättning för förlorad arbetsförtjänst, vilket sparar 10,4 miljoner kr.

– Vi väljer välfärden, det är väldigt tydligt i den här budgeten, säger Jacob Hoffsten, ledamot av kommunfullmäktige och andranamn på Socialisterna – Välfärdspartiets lista inför valet i höst. Och om vi menar allvar med att prioritera välfärden så måste vi prioritera bort trams som PR hos Västervik Framåt. Vi måste prioritera bort utplundring genom överhyror hos de kommunala fastighetsbolagen och skyhöga politikerarvoden. Vi väljer välfärden som sagt, och det tror jag att även väljarna kommer att göra när valdagen är här, avslutar Jacob Hoffsten.

Budgeten finns att ladda ner här nedan: