Migrationspolitiskt program för Socialisterna –Välfärdspartiet

INLEDNING OCH IDEOLOGISKA UTGÅNGSPUNKTER


Ingen i svensk politik kommer längre undan frågorna om invandring och migration.
Samhällsutvecklingen och den politiska debatten har lett oss hit, men efter flyktingkrisen 2015 har de frågorna blivit mer akuta än någonsin. Under 2010-talet har 1,2 miljoner uppehållstillstånd beviljats. Andelen utrikesfödda bland Sveriges befolkning uppgår nu till 19 procent. Det kan jämföras med motsvarande andel bland USA:s befolkning, som inte översteg 15 procent under årtiondena kring år 1900, då invandringen dit var som störst. De undersökningar som gjorts på senare tid säger alla samma sak: invandringen är en av de frågor som ses som viktigast av svenska väljare. I en undersökning som gjordes bland LO-väljare efter valet 2018 var det fler som angav invandringen som den viktigaste frågan för dem när de valde parti än någon annan fråga.

En grundlig socialistisk analys av migrationsfrågan har saknats, likaså försök att på allvar utforma en
socialistisk migrationspolitisk linje. Som en följd av bl.a. det har det politiska landskapet helt omdanats. Som socialister måste vi nu formulera svar och politiska förslag på migrationsområdet som utgår från arbetarnas intressen i samhället.

migrationsgraf.png

Förenklat går det att dela in deltagarna i vår tids stora invandringsdebatt i två läger. Det ena lägret gör invandringen till hela politikens mittpunkt. För denna sida handlar allt om hur många, eller snarare hur få, som ska få invandra till Sverige. Invandring ses som roten till alla samhällsproblem. I synnerhet förnekas den roll som den kapitalistiska världsordningen spelar för att ge upphov till världens migrationsströmmar, genom underordning och exploatering av jordens fattiga länder och genom de dominerande makternas krigsföretag.

Det andra lägret vill överhuvudtaget inte diskutera hur stor invandringen till Sverige ska vara. Där
stämplas alla begränsningar av invandringen som rasism. Den som vill se minskad invandring anklagas för att vara fördomsfull, rasistisk och nationalistisk. Detta läger förnekar att invandringen skulle kunna påverka arbetarklassens livsmiljöer negativt. Likaså förnekas att invandringen alls skulle kunna påverka och fördjupa redan existerande samhällsproblem.

Vi är ett socialistiskt parti. Vår politik står i total opposition till de båda läger vi beskrivit. På alla politiska områden utgår vi från hur vår politik påverkar arbetarklassens ställning i samhället, både i Sverige och internationellt. Vår politik får aldrig leda till att det arbetande folkets materiella villkor försämras, vare sig i Sverige eller i övriga världen. Vårt migrationspolitiska program ska inte ses för sig utan i relation till vårt mål om ett i grunden helt annorlunda samhällssystem. Vårt övergripande perspektiv på frågorna om migration kan därför inte vara att alla ska ha rätt att fly, utan är istället att alla ska ha rätt att slippa fly.

Detta är vårt migrationspolitiska program. I det behandlar vi de centrala frågorna om migrationen till Sverige men också den angränsande frågan om integrationen. Vi beskriver också hur vår politik på dessa områden förhåller sig till vår övriga politik för en socialistisk samhällsförändring.

Utdrag ur Migrationspolitiskt program för Socialisterna –Välfärdspartiet
Antaget vid medlemsmöte den 20 september 2020

Programmet i sin helhet går att läsa och ladda ner här.