Inga fler nedskärningar - förslag till budget Uppsala Kommun 2021

INGA FLER NEDSKÄRNINGAR!
DEN RIKTIGA OPPOSITIONSBUDGETEN ÄR HÄR!

Socialisterna – Välfärdspartiets stenhårda försvar av välfärden och kompromisslösa motstånd mot nedskärningar har gjort entré i kommunalpolitiken i Uppsala. I fredags lämnade Therese Rhann, ledamot av kommunfullmäktige och medlem i Socialisterna – Välfärdspartiet, in sitt förslag till budget för Uppsala kommun för nästa år, 2021.

I förslaget stoppas nedskärningar i de kommunala verksamheterna om totalt 341 miljoner kr utan att höja skatten. Dels slopas majoritetens ”effektiviseringar” – dvs. nedhyvling av medlen till de kommunala verksamheterna. Dels kompenserar förslaget de kommunala verksamheterna för befolkningsförändringar (s.k. demografiska uppräkningar), till skillnad från styrets budgetförslag.

Inte en enda krona ska tas från vård, skola och omsorg. Socialisterna – Välfärdspartiet vägrar medverka till den åtstramnings- och nedskärningspolitik som förs av den vänsterliberala koalitionen på riksnivå och dess lokala representanter i styret i Uppsala.

Therese Rhann från Socialisterna Välfärdspartiet Uppsala

Therese Rhann från Socialisterna Välfärdspartiet Uppsala

- Uteblivna eller minskade demografiska uppräkningar är en särskilt lömsk form av nedskärningar, säger Therese Rhann. De betyder att samma resurser i verksamheterna ska täcka ökade behov, till följd t.ex. av att de äldre blir fler. Men de demografiska uppräkningar är en teknisk beräkningsdetalj, som få uppmärksammar. Styret vill skära ner i smyg, inte behöva stå för det. Vi genomskådar bluffen, och tvingar styret att stå till svars.

Satsningen på kommunala ordningsvakter förstärks i budgetförslaget så att medlen till den ökar från 6 till 16 miljoner kr, dvs. nästan en tredubbling. Ett litet men nödvändigt steg för att mota den otrygghet som breder ut sig i Uppsala.

Den uppsvällda kommunikationsstaben bantas till knappt halva sin storlek och ges en budget om 40 miljoner kr, vilket får anses gott och väl tillräckligt för en kommun av Uppsalas storlek.

Alla arvoden till politiker i kommunen slopas utom ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Vidare halveras i budgetförslaget kostnaderna för kommunalråden, som får nöja sig med en lön om ca 35 000 kr per månad. En sådan lön är ju vad de flesta Uppsalabor – i bästa fall – får hålla tillgodo med.

- Jag är mycket stolt och glad över att kunna lägga detta budgetförslag, säger Therese Rhann. Jag vill ge Uppsalaborna hopp och tillförsikt. Nedskärningarna behöver inte fortsätta. För att det ska kunna bli bättre krävs en ny politik på riksnivå, men vi kan här i Uppsala i vart fall förhindra att det blir sämre.

- Att budgeten läggs är också ett styrkebesked för Socialisterna – Välfärdspartiet som organisation, menar Therese Rhann. Majoriteten har grovt vanskött budgetprocessen, som varit extremt försenad. Först på kvällen på tisdagen den 29 september fick vi tillgång till styrets budgetförslag med hela det siffermaterial som ingår i det. Mindre än tre dygn senare, kl. två på fredagen den 2 oktober, skulle min budgetmotion vara inne. Trots den ytterst snäva tidsramen klarade vi det, det lovar gott inför vårt fortsatta politiska arbete i Uppsala och i hela landet, säger Therese Rhann.

Socialisterna — Välfärdspartiet Uppsala
therese.rhann@pol.uppsala.se
tfn. 0708539989
www.facebook.com/SV Uppsala

Läs budgeten i sin helhet här.