Hur tänker Alliansen?

Borgaralliansens fyra ledare på Gotland skrev nyligen om regionens ekonomi och framtidens ”utmaningar”. Med nöjdhet skryter de fyra partiföreträdarna om överskottet i budgeten.

Borgaralliansens ledare på Gotland

Foto: Karl Melander

Den som frågar vårdpersonalen får höra om medarbetare på bristningsgränsen på grund av underbemanning och orimligt övertidsarbete. Återhämtningen uteblir och oro för den så viktiga ledighet sommarsemestern är, börjar bli påtaglig. Det var tufft redan före pandemin. Detta verkar dock inte bekymra Nypelius och c/o, de vill möta denna ”utmaning” genom att ”effektivisera” bort ytterligare 16,5 miljoner kronor.

Skolan behöver 700 lärare fram till 2035. Även här sliter personalen sitt yttersta, hur löser vi detta genom 7,2 miljoner kronors ”effektivisering”? Det finns ingen luft i systemet. Varje ”effektivisering” drabbar verksamheten direkt.

Samma fråga kan ställas utifrån situationen för personalen inom äldreomsorgen av personer med funktionsnedsättning. Blir arbetsmiljön och omsorgen bättre av 10,2 miljoners ”effektivisering”? Ska personalen springa ännu snabbare? Ska blöjor bytas snabbare eller mera sällan?

Sammantaget uppgår Nedskärningsalliansens planerade nedskärningar 43,3 miljoner kronor för 2022. Överskottet som de ansvariga skryter med räcker gott för att stoppa dessa. Välfärdsarbetarna betalar kalaset genom ohållbar arbetsmiljö och samhället genom sämre välfärd.

Vår uppfattning är att ”framtidens utmaningar” skapas varje dag här och nu av nedskärningspolitikers nedskärningar. Det är inget annat än dagens problem, fast i uppskalad version. Det är inte svårt att förstå varför välfärdsarbetarnas lämnar sina yrken och varför det är svårt att rekrytera.

Den omfattande upprustning av välfärden som behövs kan inte göras från lokalt håll. Skolan behöver förstatligas och övriga verksamheter långt mer resurser än vad regionen förfogar över. Detta är dock inget argument för att fortsätta åt fel håll. Första steget är att bromsa utslitningen av personalen – att stoppa nedskärningarna. Det räcker nu!

Styrelsen för Socialisterna - Välfärdspartiet Gotland

Anders Jacobsson, Julia Levin, Johannes Regell, Malin Jacobsson och Hannes Ebegård