Socialisterna - Välfärdspartiets förslag till budget för Uppsala kommun 2022

SOCIALISTERNA VILL STOPPA STYRETS NEDSKÄRNINGAR I UPPSALA

Idag har Therese Rhann lämnat in Socialisterna – Välfärdspartiets förslag till budget för Uppsala kommun 2022. Det liberala Mittenstyret med Erik Pelling (S) i spetsen vill skära ned runt 250 miljoner i de kommunala verksamheterna under det kommande året. Den nyliberala politiken med effektiviseringar, otillräckliga uppräkningar och överskottsmål fortsätter därmed att plåga uppsalaborna.

-Det är en riktigt usel ekonomisk politik som slår mot vanligt folk. Välfärden och det gemensamma ska för varje år kosta allt mindre. Det är en politik som vi i Socialisterna aldrig kommer att ställa upp på. Vi lägger precis som föregående år fram en egen budget där vi stoppar styrets alla planerade nedskärningar. Inte en krona ska tas från vård, skola och omsorg. Vi väljer tvärtom att stärka välfärden med mer pengar i vår budget och föreslår en rad reformer och satsningar, säger Therese Rhann innan hon skyndar iväg till dagens kommunfullmäktigesammanträde.

Förutom att stoppa styrets planerade nedskärningar innehåller budgeten:

- KOMMUNALA ORDNINGSVAKTER

Skapa trygghet och trivsel i alla kommundelar. Avlasta polisen genom kommunalt anställda ordningsvakter istället för som nu via vinstdrivande privata säkerhetsbolag.

- SLOPADE ARVODEN & SÄNKTA POLITIKERLÖNER

Halvera politikernas löner till 35 000 kr i månaden och slopa arvodena. Att vara förtroendevald är en hedersuppgift och ska inte vara en födokrok för karriärister.

- BEKÄMPA VÄLFÄRD- & ARBETSLIVSKRIMINALITET

Inrätta en kontrollinstans för att motverka korruption, resursslöseri, välfärdsbrott och arbetslivskriminalitet. Vi vill också se en visselblåsartjänst för invånare och anställda.

- STÄRKT VÅRD & OMSORG

Sex timmars arbetsdag på prov för utvärdering och satsningar på fria arbetskläder. Yrkessvenska ska vara norm inom kommunens skola och omsorg.

- BYGG BORT BOSTADSBRISTEN & GÖR BOSTADSKÖN GRATIS

Vi vill se statliga satsningar på billiga hyresrätter för vanligt folk och att kö- och förmedlingsavgiften till bostadskön tas bort.

- BYGG ETT KOMMUNALT BEREDSKAPSLAGER

Vi lägger extra resurser på att upprätta ett kommunalt beredskap- och livsmedelslager för att trygga försörjningen i händelse av kris, naturkatastrofer och pandemi.

Hela budgeten kan laddas ned och läsa här.